magnez

Wpływ czekolady na nasze dziecko - Portal na temat naszych dzieci
Nasze dzieci kochają słodycze. Uwielbiają je jeść całymi garściami. Szczególnie kuszące jest dla nich objadanie się słodyczami między posiłkami. Słodycze nie są najzdrowszymi produktami, jak powszechnie się sądzi, lecz nie trzeba też zrezygnować z nich zupełnie. Ważne, aby nasze dziecko nie jadło ich w nadmiarze, aby słodycze były dla naszego dziecka tylko i wyłącznie dodatkiem do jego podstawowych posiłków. Jednym z najpopularniejszych słodyczy, które dajemy dziecku od najmłodszych lat jego życia, jest czekolada. Czekoladą zajada się małe dziecko, czekoladę je starsze dziecko, czekoladę je nastolatek i osoba dorosła, czekoladę tez uwielbiają osoby starsze. Co jest przyczyną tak wielkiej powszechności spożywania czekolady, mimo że każdy z nas wie, że czekoladę zaliczamy do słodyczy, a te przecież są niezdrowe. Być może podświadomie wiemy, że jedzenie czekolady ma też swoje ogromne zalety. Warto więc, by rodzice, którzy zabraniają dzieciom jeść czekoladę, poznali korzyści płynące z jedzenia tego smakołyka. Kakao, jako najbardziej charakterystyczny składnik czekolady, posiada w sobie cały zestaw różnorodnych substancji, które niezbędne dla organizmu. Oprócz takich substancji, jak tłuszcz kakaowy, skrobia i białko, nasze dziecko, jedząc czekoladę, dostaje również różnego rodzaju składniki mineralne. W czekoladzie jest bowiem mnóstwo pierwiastków, które są niezbędne dla normalnego funkcjonowania człowieka. Kiedy zatem pozwalamy, aby nasze dziecko jadło czekoladę, umożliwiamy mu dostarczenie organizmowi takich minerałów, jak: magnez, żelazo, ?potas, fosfor, wapń, cynk, miedź i mangan. Każdy z tych składników odpowiada za inne funkcje w organizmie. Tak na przykład magnez powoduje, że nasze dziecko ma zapewniony prawidłowy przekaz informacji między nerwami a mięśniami. Poza tym magnez pomaga w utrzymaniu spokojnego i miarowego rytmu serca u naszego dziecka. Potas zapewnia w organizmie naszego dziecka właściwą gospodarkę wodną. Kiedy nasze dziecko wraz z czekoladą przyjmuje potas, nie jest tak narażone na bezsenność i nieustanne zmęczenie, które jest charakterystyczne przy niedoborze właśnie potasu. Wapń bierze udział w prawidłowym budowaniu kości, co jest szczególnie ważne dla małych dzieci. czekolada dostarcza również żelazo, które niezbędne jest do prawidłowej ?budowy skóry, włosów, paznokci naszego malca oraz pomaga przy właściwym działaniu jego układu odpornościowego. W czekoladzie znaleźć można różnego rodzaju substancje pobudzające. Z drugiej jednak strony czekoladę można nazwać także substancją antystresową, ponieważ zawiera w sobie składniki, które mają ?relaksacyjno-uspokajające właściwości. Nasze dziecko jest zadowolone, gdy je czekoladę, bo zawiera ona również taki naturalny związek chemiczny, jak fenyloetyloamina. Związek ten nazywany jest "hormonem miłości" i sprawia, że nasze samopoczucie jest lepsze. Naukowcy odkryli także, że czekolada ze względu na swą zawartość hamuje także procesy starzenia. Pozytywne strony jedzenia czekolady są oczywiste. Pozwalajmy zatem, by nasze dziecko jadało kostkę czekolady, gdyż to nic złego. Kontrolujmy jednak jej spożywanie, bo zbyt duża jej ilość, jak z resztą nadmiar czegokolwiek, szkodzi zdrowiu. Jedzmy więc czekoladę z umiarem.

Katalog podstron

Nie zmuszajmy do zajęć pozalekcyjnych

Dziecka nie możemy zmuszać do udziału w zajęciach pozalekcyjnych. Oczywiście zależy nam na przyszłości naszych pociech, chcemy, by nasze dzieci potrafiły jak najwięcej, w przyszłości bowiem przełoży się to na budowanie kariery. Tylko gdzie leży grani...

Więcej

Uczmy dzieci gotować

Uczmy dzieci gotować Nauka gotowania nie jest sztuką trudną i skomplikowaną. Oczywiście nie za pierwszym razem jesteśmy w stanie zrobić dobry sos beszamelowy, ale na pewno i tak kuchni warto poświęcać czas. W tym wszystkim pojawia się, także motyw dz...

Więcej