Odżywianie sprzyjające uczeniu się
Różne produkty spożywcze wpływają w zupełnie inny sposób na nasz organizm. Jedne pomagają w utrzymywaniu odporności organizmu, inne pozwalają na to, że organizm ma dużo energii, która wykorzystywana jest w każdej sekundzie naszego życia. To, co jemy, ma też duży wpływ na to, jak pracuje nasz mózg. Ważne jest zatem, by każdy z nas dobierał odpowiednie produkty spożywcze do trybu własnego życia. Szczególnie ważne jest też, by nasze dzieci otrzymywały najpotrzebniejsze dla nich jedzenie. Rodzice zatem muszą wiedzieć, jaki pokarm sprawia, że nasze dziecko jest zdrowe, że nasze dziecko jest aktywne, że ma dobre samopoczucie, że z łatwością się uczy. Rodzice, którzy mają na względzie skuteczne uczenie się swych pociech powinni pamiętać o kilku zasadach dotyczących odżywiania się ich dzieci, które wspomagają proces uczenia się. Pierwsze, co powinni wiedzieć przygotowując maluchowi posiłek, to to, że, aby dziecko mogło spokojnie się uczyć, nie może być głodne. Nie możemy przesuwać pory obiadu czy kolacji, ponieważ w międzyczasie nasze dziecko jest głodne. Wtedy zaś nie może skupić się na nauce. Istotne jest też, aby przygotowywać takie posiłki, jakie nasze dziecko lubi. W okresie wytężonej nauki nasze dziecko wystarczająco jest zestresowane. Nie powinniśmy zatem dodawać im kłopotów. Powinniśmy robić wówczas ulubione dania naszego dziecka, które dodatkowo poprawią mu nastrój, a tym samym skuteczność uczenia się. Każdy rodzic powinien też znać wykaz składników pokarmowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, szczególnie układu nerwowego. Sprawnie działający mózg jest powiem podstawą skutecznej nauki. Aby nasz układ nerwowy działał bez zarzutu musimy dostarczać mu różnych pierwiastków, które stymulują jego pracę. Należą do nich między innymi: wapń, potas, cynk i żelazo. Elementy te są szeroko dostępne. Wapń na przykład znajduje się w białym serze, w kukurydzy, w natce pietruszki, w chrzanie, w marchewce, w czosnku i w selerze. Potasu dostarczają prawie wszystkie warzywa. Naturalnym źródłem magnezu zaś są: soja, kakao, fasola i groch, suszone morele i figi, szpinak, orzechy włoskie, niełuskany ryż oraz coś, co na pewno nasze dziecko lubi – czekolada. Cynk organizmowi dziecka zapewnią otręby pszenne i kiełki pszenicy, drożdże, wątroba, groch, fasola i cebula. Żelazo zaś znaleźć można w fasoli, orzechach laskowych, czereśniach, wiśniach, porzeczkach, burakach czerwonych i szpinaku. Każdy rodzic z łatwością może zaopatrzyć się w takie produkty i zgodnie z upodobaniami dziecka może przyrządzić danie, które bogate jest w te składniki. Rodzice powinni też wiedzieć, że wszelkie węglowodany, które zawarte mogą być na przykład w kaszy, kluskach, naleśnikach, ziemniakach czy w pieczywie, wyzwalają uspokajający neurohormon zwany serotoniną. Poza tym warto podsuwać dziecku wszelkie orzechy, nasiona słonecznika i dyni, które również korzystnie oddziałują na mózg. Nasze dziecko przy takiej zbilansowanej i przemyślanej diecie na pewno nie będzie miało problemów z uczeniem się.Tagi: nauka, jedzenie, mózg
Katalog podstron